تحولاتی که انواع پروفیل در طراحی ایجاد کرده است
بدون شک استفاده از ابزار و مصالح مدرن و جدید، دست طراحان، مهندسان، سازندگان و معماران را برای ساخت سازههای متفاوت بازتر کرده است. یکی از این ابزارها و مصالح، پروفیل و انواع آن است. اینکه پروفیل به خودی خود چه تحولی در صنعت ساخت و ساز ایجاد کرده است، مقولهای مجزا و قابل بررسی محسوب میشود. اما هر یک از انواع این متریال نیز بهتنهایی بسیار راهگشا بوده و موجبات پیادهسازی طرحهای ابتکاری و ابداعی را فراهم کردهاند. برای مثال، طی سالهای اخیر استفاده از پروفیل قوطی و پروفیل زد کمک کرده است تا سازههایی با ساختار جدیدتر طراحی شوند. در ادامه به تاثیر این پروفیلها در طراحیهای ساختمانی میپردازیم.
پروفیل قوطی
این نوع پروفیل از نوع توخالی با مقطع مربع یا مستطیل است. وجه تسمیه آن نیز همین شباهت آن به قوطی است. این نوع پروفیل که در صنعتهای مختلف مانند خودروسازی، لوازم خانگی، لوازم ورزشی، لوازم پزشکی و لوازم آموزشی کاربرد دارد، امروزه نقش مهمی نیز در ساختمانسازی ایفا میکند. یکی از اصلیترین کاربردهای پروفیل قوطی در ساختوسازهای ساختمانی، استفاده از آنها در سازههای فولادی است. استفاده از این پروفیلهای توخالی باعث شده تا طراح بتواند ایدههای بهتر و متنوعتری را در این سازهها به اجرا بگذارد.
پروفیل زد
پروفیل زد، نوع دیگری از این مقاطع پروفیلی است که در ساخت سولهها، پارکینگها و سالنهای ورزشی بیشترین کاربرد را دارد. از پروفیل زد معمولا در سقف این سازهها استفاده میشود و به طراح امکان میدهد تا سقفها را با آزادی عمل بیشتری متناسب با سازه طراحی کند. همچنین پروفیل زد در اسکلتهای فولادی کاربرد فراوانی دارد و قابلیت شکلدهی به مقاطع فولادی را میدهد.
پروفیل نما
پروفیل نمای خشک که علاوه بر ایجاد تنوع در طراحی نما، تسریع در اجرای نما را نیز به همراه دارد، امکان طراحی نماهای مدرن را به طراح داده و در این زمینه تنوع ایجاد میکند. در واقع اجرای بسیاری از نماها با مصالح قدیمی و سنتی امکانپذیر نیست اما پروفیل نما این امکان را ایجاد کرده است. همچنین پروفیل نما، مقاومت بیشتری دارد و در راستای مقاومسازی سازه دربرابر تغییرات اقلیمی و بلایای طبیعی مانند زلزله مورد استقبال سازندگان و مهندسین قرار میگیرد.